Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on joulukuu, 2025.

Kannabisoksennusoireyhtymä räjähtämässä? Yhä useampi nuori aikuinen hakeutuu päivystykseen

Kuva
  Kannabinoidihyperemeesioireyhtymä ( CHS ) on outo ja ikävä vaiva: krooninen kannabiksen käyttö aiheuttaa rajuja, toistuvia oksentelujaksoja, jotka ajavat ihmisiä päivystykseen yhä useammin. Tuore tutkimus kävi läpi Yhdysvaltain päivystyskäynnit vuosilta 2016–2022 ja tulokset ovat varsin karua luettavaa: - CHS-diagnoosit lähes kuusinkertaistuivat : 4,4 → 22,3 tapausta / 100 000 päivystyskäyntiä   - Koronavuoden 2020 huippuhetkellä lukema kävi jopa 33 tapauksessa - Suurin riski on 18–35-vuotiailla nuorilla aikuisilla – heillä riski on 2,3–3,6-kertainen verrattuna vanhempiin ikäryhmiin   - Naisilla ja eteläisten osavaltioiden asukkailla oireyhtymää esiintyy selvästi harvemmin Samaan aikaan kannabisriippuvuuteen liittyvät päivystyskäynnit kasvoivat, mutta perinteinen määrittämätön syklinen oksentelusyndrooma väheni. Selitys on yksinkertainen: lääkärit ovat vihdoin oppineet tunnistamaan, että moni aiemmin selittämätön oksentelu johtuikin kannabiksesta – po...

Paljonko linolihappoa (omega-6) piilee eläinperäisissä sapuskoissa?

Kuva
  Moni luulee, että eläinperäiset ruoat olisivat automaattisesti “turvassa” omega-6:lta. Totuus on kuitenkin se, että linolihapon määrä eläintuotteissa riippuu täysin siitä, mitä eläin on syönyt. Nykyinen tehotuotanto syöttää eläimille runsaasti soija- ja maissipohjaista rehua → lopputuloksena myös liha, maito ja kananmunat voivat olla yllättävän täynnä samaa linolihappoa kuin kasviöljyt. En rupea tähän hätään listaamaan eri lähteiden linolihappopitoisuuksia. Sen sijaan kiteytän kotiläksyn kolmeen pointtiin: 1. Tehotuotannon liha, kala ja kananmunat ovat usein 5–10-kertaisesti omega-6-rikkaampia kuin luonnollisesti ruokittujen eläinten tuotteet. 2. Jos haluat minimoida linolihapon (ja sitä kautta oksylipiinien tuotannon), valitse laidun-/ruohosyötetty liha, villikala ja laidunkanan munat. 3. Puhtaimpia eläinrasvoja ovat ruohotali, voi ja villilohen rasva – niissä linolihappoa on luonnostaan alle 3 %. Anssi H. Manninen (aka ”Kant II”)