Paljonko linolihappoa (omega-6) piilee eläinperäisissä sapuskoissa?

 


Moni luulee, että eläinperäiset ruoat olisivat automaattisesti “turvassa” omega-6:lta. Totuus on kuitenkin se, että linolihapon määrä eläintuotteissa riippuu täysin siitä, mitä eläin on syönyt. Nykyinen tehotuotanto syöttää eläimille runsaasti soija- ja maissipohjaista rehua → lopputuloksena myös liha, maito ja kananmunat voivat olla yllättävän täynnä samaa linolihappoa kuin kasviöljyt.

En rupea tähän hätään listaamaan eri lähteiden linolihappopitoisuuksia. Sen sijaan kiteytän kotiläksyn kolmeen pointtiin:

1. Tehotuotannon liha, kala ja kananmunat ovat usein 5–10-kertaisesti omega-6-rikkaampia kuin luonnollisesti ruokittujen eläinten tuotteet.

2. Jos haluat minimoida linolihapon (ja sitä kautta oksylipiinien tuotannon), valitse laidun-/ruohosyötetty liha, villikala ja laidunkanan munat.

3. Puhtaimpia eläinrasvoja ovat ruohotali, voi ja villilohen rasva – niissä linolihappoa on luonnostaan alle 3 %.

Anssi H. Manninen (aka ”Kant II”)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ozempic oikeustaisteluissa: Miljardien dollarien korvausvaateet vatsahalvausten ja näönmenetysten vuoksi

Ketogeeninen ruokavalio ja sydän: Kritiikkiä tulosten raportoinnista

Valheenpaljastuksen tapaustutkimus nro 1: Jari Sillanpään anteeksipyyntö syynissä