Lukusuositus: The Logic of Scientific Discovery (Popper)
Suosittelen tutustumaan yhteen tieteenfilosofian klassikkoon: Karl Popperin (1902–1994) teokseen The Logic of Scientific Discovery (1934, englanniksi 1959). Popper oli 1900-luvun merkittävimpiä filosofeja, ja hänen keskeisin panoksensa on falsifikationismi, eli kumoutuvuuden periaate. Hän väittää, että tieteelliset teoriat erottuvat ei-tieteellisistä sillä, että ne ovat periaatteessa testattavissa ja kumottavissa – toisin sanoen, niistä voidaan johtaa ennusteita, jotka voivat osoittautua vääriksi. Tämä on vastakohta perinteiselle induktiiviselle menetelmälle, jossa teoriaa pyritään vahvistamaan keräämällä sitä tukevia havaintoja. Popperin mukaan tiede etenee kumoamalla vääriä teorioita ja kehittämällä parempia tilalle.
Falsifiointi on Popperin vastaus David Humen esittämään induktion ongelmaan (ns. Humen ongelma), joka kyseenalaistaa, voimmeko perustella tulevaisuuden ennusteita menneisyyden havainnoilla. On kuitenkin syytä huomata, että Popper on ymmärtänyt Humen ongelman väärin. Pureudumme tähän erheeseen huomenissa.
Siitä huolimatta The Logic of Scientific Discovery on
ehdottomasti lukemisen arvoinen. Mainittu väärinymmärrys ei vähennä falsifikationismin arvoa, mutta sillä EI ole mitään tekemistä Humen ongelman kanssa. Voit ladata PDF-tiedoston klikkaamalla tästä.
Anssi H. Manninen (aka ”Kant II”)
Kommentit
Lähetä kommentti