SUPERANALYYSI: ”Lopullinen totuus” ristiriidan lain muotoilusta – Osa I: Johdanto
Ristiriidan laki (lex contradictionis) on länsimaisen filosofian ja logiikan kulmakivi, joka juontaa juurensa Aristoteleen Metafysiikkaan. Sen klassinen muotoilu kuuluu: Mikään ei voi sekä olla että olla olematta samaan aikaan samassa suhteessa. Symbolisesti tämä voidaan esittää yksinkertaistettuna muodossa A ≠ ¬A, mutta Aristoteleen sanamuoto paljastaa lain syvemmän ontologisen ja temporaalisen luonteen. Se ei ole pelkkä formaali sääntö, vaan heijastus todellisuuden rakenteesta ja ihmisen tavasta jäsentää sitä.
Lain ytimessä on siis kaksi ehtoa: "samaan aikaan" ja "samassa suhteessa". Näiden ehtojen roolin katsotaan olevan ratkaiseva lain sovellettavuuden ja merkityksen kannalta. Temporaalinen ehto ("samaan aikaan") sitoo lain aikaan, kun taas relaatioehto ("samassa suhteessa") varmistaa käsitteellisen tarkkuuden.
Kant kuitenkin haastaa klassisen muotoilun Puhtaan järjen kritiikissä. Hänen mukaansa aikakäsitteiden, kuten "samaan aikaan", sisällyttäminen ristiriidan lakiin on ongelmallista ja itse asiassa ristiriidan lain luonteen vastaista (ks. Ristiriidan laki: Perinteinen muotoilu ja Kantinkritiikki).
Tämä positio nähtävästi juontaa juurensa Moses Mendelssohnin kirjeestä Kantille (25.12. 1770): ”En usko, että ehto eodem tempore [samaan aikaan] on niin välttämätön ristiriidan lauseelle. Mikäli kyseessä on sama subjekti, siitä ei voida sanoa A:ta tai e-A:ta edes eri aikoina. Mitään muuta ei tarvita mahdottoman käsitteeseen kuin että samalla subjektilla on predikaatit A ja ei-A. Voidaan myös sanoa: impossible est, non A praedicatum de subjecto A [on mahdotonta liittää predikaatti ei-A subjektiin A].”
Mendelssohn siis kyseenalaistaa temporaalisen ehdon tarpeellisuuden vetoamalla ristiriidan puhtaaseen loogisuuteen.
Tässä superanalyysissä peräänkuulutamme vakuuttavia vastauksia kahteen kysymykseen:
- Onko temporaalinen ehto ("samaan aikaa") välttämätön?
- Onko relaatioehto ("samassa suhteessa") redundantti vai olennainen osa lakia?
Anssi H. Manninen (aka ”Kant II”)
Kommentit
Lähetä kommentti