Aidon maidon vs. kauramaidon ympäristövaikutukset

Yle aamussa oli tänään esillä ns. kauramaidot. Nämä ovat ravitsemuksellisesti ala-arvoisia aitoon maitoon verrattuna, mutta niiden valintaa perustellaan usein ympäristövaikutuksilla. Analysoidaan lyhyesti tätä harhaista ajatusta.

Ainesosat: Vesi, KAURA 10%, rapsiöljy, happamuudensäätöaine (dikaliumfosfaatti), kivennäisaineita (kalsiumkarbonaatti, kaliumjodidi), suola, vitamiinit (D2, riboflaviini, B12).

Kaikki tai vähintäänkin valtaosa tummennetuista ainesosista tulee suurella todennäköisyydellä Kiinasta eurooppalaisille agenteille. Ne valmistetaan jättimäisissä tehtaissa, jotka eivät taatusti pyöri tuulivoimalla. Ja raaka-aineita ei kuljeteta kanooteilla Eurooppaan. Täten esimerkiksi Oatly AB:n ilmoittamat hiilijalanjälkilaskelmat ovat harhaanjohtavia.

Ja ”maailman parantajille” vielä yksi huomio. Kiinan kemianteollisuus on keskittynyt erityisesti Jiangsun maakuntaan. Tämä alue, erityisesti Yanchengin ja Nantongin kaupungit, tunnetaan kolossaalisista kemian alan teollisuuspuistoista. Ja tämä alue tunnetaan myös hyvin alhaisesta palkkatasosta ja heikoista työolosuhteista.

Nyt kerro minulle, miten ajattelit parantaa maailmaa litkimällä kauramaitoa aidon maidon sijaan?

Anssi H. Manninen (aka "Kant II")

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ketogeeninen ruokavalio ja sydän: Kritiikkiä tulosten raportoinnista

Ketogeeninen ruokavalio ja sydän: Uusi tutkimus ravistelee perinteisiä uskomuksia

Rasvapaniikki puntarissa: Tyydyttyneet rasvat eivät ole sydämen vihollisia