Ruokavalion vaikutukset Alzheimerin taudin riskitekijöihin: Välimerellinen ketoruokavalio vs. Amerikan sydänliiton ruokavalio

Juuri julkaistussa ruokavaliotutkimuksessa oli mukana 19 henkilöä, joilla katsottiin olevan riski sairastua Alzheimerin tautiin (AD). He noudattivat joko välimerellistä ketogeenistä ruokavaliota (MMKD) tai Amerikan sydänliiton ruokavaliota (AHAD) kuuden viikon ajan, välissä kuuden viikon puhdistumavaihe. Metabolominen profiili analysoitiin ydinmagneettisella resonanssilla (NMR) sekä verestä että aivo-selkäydinnesteestä, ja ulostenäytteistä tehtiin metagenominen profilointi.

Keskeiset löydökset:

- AHAD ei aiheuttanut mainittavia metabolomisia muutoksia.

- MMKD johti merkitseviin positiivisiin muutoksiin sekä veressä että aivo-selkäydinnesteestä. Tulehduksen merkkiaine GlycA laski, mikä viittaa ruokavalion tulehdusta vähentäviin vaikutuksiin. MMKD muokkasi myös suolistomikrobiomin koostumuksesta ja metaboliaa parempaan suuntaan.

Tulostaulu:

MMKD 6 – AHAD 0

Anssi H. Manninen (aka "Kant II")

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ketogeeninen ruokavalio ja sydän: Kritiikkiä tulosten raportoinnista

Ketogeeninen ruokavalio ja sydän: Uusi tutkimus ravistelee perinteisiä uskomuksia

Rasvapaniikki puntarissa: Tyydyttyneet rasvat eivät ole sydämen vihollisia