Miksi synteettinen a priori -tieto on Kantin kriittisen filosofian sydän?

 


Immanuel Kantin kriittinen filosofia, erityisesti hänen pääteoksensa Puhtaan järjen kritiikki, on kuin arvoitus, jonka ratkaiseminen muutti tiedon luonteen ymmärtämisen lopullisesti. Olet ehkä jo lukenut synteettisestä a priori -tiedosta – siitä, miten se yhdistää kokemuksesta riippumattoman varmuuden (a priori) ja uuden, tietoa laajentavan sisällön (synteettinen). Mutta miksi juuri tämä käsite on Kantin filosofian polttopisteessä?

Vastaus on yksinkertainen mutta syvällinen: synteettinen a priori -tieto on se silta, joka yhdistää empiristien aistihavaintoihin nojaavan maailman ja rationalistien järkeen luottavan ajattelun. Kantin vallankumouksellinen oivallus oli, että ilman tätä tietoa emme voisi ymmärtää maailmaa sellaisena kuin sen koemme. Se ei ole vain filosofinen kuriositeetti, vaan perusta sille, miten mielemme jäsentää kokemuksen – esimerkiksi matematiikan yleispätevyys tai kausaliteetin eli syy-seuraussuhteen välttämättömyys ovat mahdollisia juuri synteettisen a priori -tiedon ansiosta.

Kantin kriittisen filosofian ydin on kysymys: kuinka tieto on ylipäätään mahdollista? Synteettinen a priori -tieto on hänen vastauksensa. Se osoittaa, että inhimillinen mieli ei ole pelkkä passiivinen vastaanottaja, vaan aktiivinen toimija, joka muokkaa kokemuksen a priori -rakenteiden kautta. Ilman tätä käsitettä Kantin koko järjestelmä romahtaisi – ja siksi se on hänen ajattelunsa keskipisteessä.

Mutta oletetaan, että joku edelleen kiistää synteettisen a priori -tiedon mahdollisuuden. Tämä henkilö väittää: "Ei ole olemassa synteettistä a priori -tietoa." Mitä tämä väite tarkoittaa ja millaisia ongelmia siitä seuraa? Se selviää seuraavassa kirjoituksessani.

Anssi H. Manninen (aka ”Kant II”)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olympialaisten avajaisseremoniassa ei seiso Raamatun kultainen vasikka

Kotka on palannut :-)

Ristiriidan periaate