HS:n makkarapelottelu: Tiedettä vai lihaton saarna?

 


Helsingin Sanomat on jälleen ottanut esiin ideologisen pensselinsä ja maalannut trendikkään kauhukuvan artikkelissaan ”Pitkälle jalostettu valmisruoka voi aiheuttaa rakenteellisia muutoksia aivoissa”. Makkarat ja leikkeleet julistetaan ultraprosessoitujen elintarvikkeiden (UPF) pahimmiksi aivomöykyiksi, ja tutkija Arsène Kanyamibwa varoittaa hypotalamuksen ja mantelitumakkeen muutoksista – tietysti nitraattien ja emulgointiaineiden syytä. No, hetkinen – maallikkokommentoijatkin nauravat tälle: oikeat UPF-syntiset ovat hiilarimätöt kuten pakastepizzat ja sokerijuomat. Kaivan myös esiin oman työhypoteesini: nitraattien karsinogeenisuus saattaa aktivoitua vain korkean glukoosi- ja insuliinitason kanssa – eli leikkele patongin päällä voi olla riski, ei pelkästään leikkele. Nakataan HS:n narratiivi pikaiseen happotestiin. 😎 

Väite 1: Makkarat muokkaavat aivoja – vai ovatko syynä hiilaripommit?

HS väittää, että ultraprosessoitu ruoka, erityisesti prosessoidut lihatuotteet, aiheuttaa rakenteellisia muutoksia aivoissa, kuten hypotalamuksessa, joka säätelee syömiskäyttäytymistä. Tutkimus viittaa nitraatteihin ja emulgointiaineisiin syynä.

Kritiikki: Oi, miten kätevä syyllinen – makkarat aivojen tuhoajina. HS:n narratiivi näyttäytyy jälleen lihanvastaisena agendana, joka unohtaa todelliset UPF-pahikset. 😶 Tutkimus löysi yhteyden aivojen muutoksiin, mutta korreloiko se nimenomaan lihatuotteisiin vai koko UPF-kategoriaan? Maallikkokommentoijat osuvat oikeaan: pakastepizzat, einespastat, murot ja sokerijuomat, jotka on ladattu täyteen hiilareita, ovat aivomuutosten ja ylensyönnin pääsyyllisiä – eivät ne grillimakkarat. HS:n fokus nitraatteihin on valikoivaa – emulgointiaineet sun muut ovat yleisiä myös kasvispohjaisissa UPF-tuotteissa, mutta tästä ei mainita halaistua sanaakaan.

Väite 2: Nitraatit aivojen vihollisina – vai glukoosi/insuliini kaverina?

Artikkeli viittaa siihen, että aivojen muutokset voivat johtua UPF-ruokien ainesosista ja lisäaineista, kuten nitraateista ja emulgointiaineista, ja että nämä eivät selity pelkästään tulehduksilla tai lihavuudella.

Kritiikki: Tässä mennään mielenkiintoiseen mutaan – ja päästään omaan työhypoteesiini. Nitraattien ja nitriittien yhteys aivojen muutoksiin tai syöpään on kiistanalainen, mutta HS on jo antanut tuomionsa lihanvastaisen agendansa mukaisesti. Oma hypoteesini tuo tähän valoa: syövän metabolinen teoria ehdottaa, että syöpä ja ehkä myös aivojen muutokset vaativat korkean glukoosi- ja insuliinitason. Ajatukseni on, että nitraattien haittavaikutukset – oli kyse sitten aivoista tai syövästä – aktivoituvat vain, jos ne yhdistetään hiilarivoittoiseen ruokaan, kuten patonkiin tai paahtoleipään. Tutkimukset viittaavat, että nitrosamiinien muodostuminen (nitraattien karsinogeeninen muoto) korostuu hapettavassa ja sokeripitoisessa tilassa, mikä tukee tätä ajatusta. HS:n väite, että nitraatit itsessään muokkaavat aivoja, on siis enintään puolitotuus – ilman glukoosipiikkiä vaikutus voi olla olematon.

Lopuksi: Makkara ei syö aivojasi – katso lautasen kokonaisuus

HS:n artikkeli on osin tieteellinen, mutta sen makkarapelottelu on ideologista tuubaa. Nitraattien riski voi olla minimaalinen ilman glukoosipiikkiä, ja hiilarimätöt ovat todellisia aivojen vihollisia. Joten ensi kerralla, kun syöt leikkeleitä, jätä leipä pois.

Anssi H. Manninen (aka ”Kant II”)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ozempic oikeustaisteluissa: Miljardien dollarien korvausvaateet vatsahalvausten ja näönmenetysten vuoksi

Ketogeeninen ruokavalio ja sydän: Kritiikkiä tulosten raportoinnista

Valheenpaljastuksen tapaustutkimus nro 1: Jari Sillanpään anteeksipyyntö syynissä