Stoikiometria ja massan säilymislaki

 


Alustetaan vielä tulevia massatasapaino vs. energiatasapaino -luentoja. Miksi taas alkeita? Sillä valtaosa näistä ”lihavuusasiantuntijoista” ei ymmärrä edes alkeellista luonnontiedettä.😟

Stoikiometria on kemian osa-alue, joka tarkastelee kemiallisten reaktioiden ainemäärien suhteita. Se perustuu siihen, että reaktioissa aineet reagoivat ja muodostavat tuotteita tarkoissa moolisuhteissa, jotka määräytyvät reaktion tasapainotetusta yhtälöstä. Ihmisen fysiologian ja metabolian kontekstissa stoikiometria auttaa laskemaan, miten esimerkiksi ravintoaineet (esim. glukoosi) hajoavat ja muuttuvat energiaksi, hiilidioksidiksi ja vedeksi.

Esimerkki: Glukoosin palaminen (C₆H₁₂O₆ + 6O₂ → 6CO₂ + 6H₂O) osoittaa, että 1 mooli glukoosia tarvitsee 6 moolia happea ja tuottaa 6 moolia hiilidioksidia ja vettä. Stoikiometrian avulla voidaan laskea, paljonko happea kuluu tai CO₂:ta syntyy tietyllä glukoosimäärällä.

Ja nyt TÄRKEÄ pointti. Näissä reaktioissa ei KOSKAAN synny tai häviä massaa. Ei koskaan; ei huomenna; ei ensi viikolla; eikä edes tuhannen vuoden päästä. Massan määrä pysyy samana, vaikka se muuttaakin muotoaan. Tätä kutsutaan massan säilymislaiksi.

Anssi H. Manninen (aka ”Kant II”)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ketogeeninen ruokavalio ja sydän: Kritiikkiä tulosten raportoinnista

Ketogeeninen ruokavalio ja sydän: Uusi tutkimus ravistelee perinteisiä uskomuksia

Rasvapaniikki puntarissa: Tyydyttyneet rasvat eivät ole sydämen vihollisia