Uusi meta-analyysi: D2-vitamiinilisä laskee D3-tasoa

 


Törmäsin juuri Nutrition Reviews -tiedelehdessä julkaistuun meta-analyysin, jossa raportoitiin yllättäviä tuloksia. Laadin siitä tiiviin yhteenvedon ilman turhaa jargonia.

Mitä tutkittiin?

Tutkijat analysoivat 20 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta (RCT), joissa verrattiin D2-vitamiinilisää (ergokalsiferoli, jota saadaan kasveista ja sienistä) kontrolliryhmään. Fokus oli siinä, miten D2 vaikuttaa elimistön D3-muotoon (kolekalsiferoli, jota syntyy auringonvalossa iholla ja saadaan eläintuotteista).

Keskeiset löydökset 

- D2-lisä laski merkitsevästi D3-tasoja: Kokeen lopussa tasot olivat keskimäärin 18 nmol/L alemmat verrattuna kontrolliin (tilastollisesti erittäin merkitsevä tulos, P < 0.0001). 

- Absoluuttinen muutos kokeen aikana oli -9 nmol/L (P = 0.0004). 

- Tämä viittaa siihen, että D2 nopeuttaa D3:n hajoamista elimistössä, mikä selittää selkeää eron D2:n ja D3:n tehokkuudessa.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? 

Jos katsot tarvitsevasi D-vitamiinilisää, D3 on ehdottomasti parempi valinta. D2:ta sisältävällä tuotteella kannattaa heittää vesilintua.

Anssi H. Manninen (aka ”Kant II”)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ozempic oikeustaisteluissa: Miljardien dollarien korvausvaateet vatsahalvausten ja näönmenetysten vuoksi

Ketogeeninen ruokavalio ja sydän: Kritiikkiä tulosten raportoinnista

Ketogeeninen ruokavalio ja sydän: Uusi tutkimus ravistelee perinteisiä uskomuksia