Kun yhden pizzapäivän perusteella päätetään, että liha tappaa
Vielä lyhyt lisänootti liittyen muistiin perustuvaan ravitsemusepidemiologiaan. Kun isoissa kohorteissa (Nurses’ Health Study, EPIC, NHANES jne.) kerätään ruokavaliodataa 24 tunnin recallilla tai ruokapäiväkirjalla, se tehdään tyypillisesti näin:
- 1–2 kertaa tutkimuksen alussa
- ehkä toinen kerta 4–10 vuoden päästä
- joskus vielä kolmas 10–20 vuoden päästä
Sitten näitä 1–3 ”mittausta” käytetään edustamaan henkilön ruokavaliota seuraavat 10–30 vuotta, ja niiden pohjalta lasketaan korrelaatioita syöpään, sydäntautiin, kuolleisuuteen jne.
Tarvitseeko edes selittää, miksi tässä tuotetaan pelkkää satunnaiskohinaa?
Anssi H. Manninen (aka ”Kant II”)

Kommentit
Lähetä kommentti