Aito välimerellinen ruokavalio sisältää runsaasti punaista lihaa
Päivän pointti on tämä: aito välimerellinen ruokavalio ei sisällä niukasti punaista lihaa. Se on poliittisesti korrekti narratiivi, joka juontaa juurensa sodanjälkeisestä köyhyydestä ja metodologisista kömmähdyksistä. Moderni "välimerellinen ruokavalio" on länsimainen konstruktio, joka on taikinoitu tukemaan lihanvastaisesta propagandaa.
Todellisuudessa Välimeren maat ovat lihankulutuksen kärkijoukkoa Euroopassa. EU-keskiarvo on noin 70 kg lihaa henkeä kohti vuodessa, mutta Espanja ja Portugali paukuttavat lähes hunttiin. Espanjassa kokonaislihankulutus on jopa 97 kg henkeä kohti, ja koko Välimeren alueella keskiarvo pyörii 86 kg:n paikkeilla. Kyproksella mennään jopa 131 kg:aan, ja Italia hyppäsi 1970-luvun 61 kg:sta Euroopan kulutuslistan kärkeen.
Nämä luvut eivät ole poikkeus; ne heijastavat perinnettä. Pohjoisafrikkalaiset osat (esim. Marokko ja Libya) grillaavat lammasta tagineissa, idässä (Turkki, Kreikka) kebab ja lampaanpaisti ovat arkea, lännessä (Espanja, Italia) salami ja pancetta maustavat päivittäiset ateriat.
Anssi H. Manninen (aka ”Kant II”)
Lue myös: Punainen liha ja ravitsemusepidemiologian syöksykierre

Kommentit
Lähetä kommentti