Punainen liha ja ravitsemusepidemiologian syöksykierre
Olen aina suhtautunut ravitsemusepidemiologiaan kuin Mäkkärin euron juustoon – maistuu hyvältä, mutta laadusta ei ole mitään takeita. Tuoreehko huippututkimus ”Grilling the data: application of specification curve analysisto red meat and all-cause mortality” vahvistaa epäilykseni: ravitsemusepidemiologia voi tuottaa melkein millaisia tuloksia tahansa, riippuen siitä, miten dataa väännellään. Pureudutaan tähän tieteelliseen karuselliin.
Mitä tutkimus kertoo?
Tutkijat käyttivät uutta menetelmää, spesifikaatiokäyräanalyysiä, tutkiakseen punaisen lihan vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen. He analysoivat 15 tutkimusta ja 24 kohorttia, joissa oli 70 erilaista analyysitapaa, ja sovelsivat menetelmää National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) -aineistoon (2007–2014, 10 661 osallistujaa). Tulokset? 1208 erilaista analyysimallia tuotti hazard ratioita (HR) laidasta laitaan: 0,51 (liha vähentää kuolleisuutta) ja 1,75 (liha lisää kuolleisuutta), mediaani 0,94 (IQR 0,83–1,05). Vain 3,97 % malleista oli tilastollisesti merkitseviä, joista 40 ehdotti lihan hyötyä ja 8 haittaa. TOISTETAAN TÄMÄ: 40 ehdotti lihan hyötyä ja 8 haittaa. Tätä et tule lukemaan Hesarista. 😎
Tulokset vaihtelevat kuin sää – miksi?
Artikkeli paljastaa, että ravitsemusepidemiologian tulokset ovat kuin sääennuste – riippuvat täysin siitä, kuka ennustaa ja millä työkaluilla. Analyysivalinnat (esim. mallit, muuttujat, punaisen lihan määrittely) vaihtelevat, ja kirjoittajat myöntävät, että tutkijat saattavat valita tuloksia, jotka tukevat heidän ennakko-oletuksiaan. Spesifikaatiokäyräanalyysi yrittää ratkaista tätä vaikutusvaihteluongelmaa testaamalla kaikki järkevät mallit, mutta mikä oli lopputulos? Ei vakuuttavaa konsensusta – punainen liha ei selvästikään ole tappaja. Toisin kuin ravitsemusepidemiologia, laadukkaat kontrolloidut satunnaistetut tutkimukset (RCT) voivat tarjota arvokasta ravitsemustieteellistä tietoa, mutta tämä tutkimus osoittaa, miten ravitsemusepidemiologista dataa voidaan väännellä suuntaan sun toiseen.
Pointti
Väite, jonka mukaan punainen liha on haitallista ihmisen terveydellä, on roskaa.
Anssi H. Manninen (aka ”Kant II”)
Kommentit
Lähetä kommentti